Een vakantie naar Lapland: dit kun je verwachten!

Stel je eens voor: een reis naar de sneeuw waar je een echt winters gevoel beleeft. Lapland is dé plek waar dromen werkelijkheid worden en waar je wordt ondergedompeld in een magische sfeer. Met als beste reistijd november tot en met half april, is een vakantie naar Lapland in deze periode de perfecte tijd om te genieten van alles wat Lapland te bieden heeft. En vergeet vooral niet de hoge kans op het noorderlicht in december en januari. Wij kozen zelf voor de eerste week van februari en het was absoluut perfect!

vakantie naar lapland
vakantie lapland excursies

De voorbereidingen van je vakantie naar Lapland

Voordat je vertrekt, is het handig om je koffer goed in te pakken en je goed voor te bereiden. Het advies dat je overal tegenkomt, is om je in laagjes te kleden. Om jezelf goed warm te houden. Een handige tip die wij zelf hebben toegepast, is het meenemen van warmte pads voor handen en voeten. Deze kun je vinden bij de Decathlon en blijven na activatie enkele uren warmte afgeven. Vooral voor koukleumen zoals ikzelf zijn ze een ware uitkomst.

Vanaf Rotterdam vlogen we in slechts 3,5 uur naar de luchthaven van Kittilä, een van de grotere luchthavens in het noorden van Finland. Lapland strekt zich uit over vier landen – Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland – en bevindt zich dicht bij het poolgebied. Je hebt dus verschillende mogelijkheden om Lapland te verkennen, maar wij kozen voor Finland.

Verblijf tijdens je vakantie naar Lapland

Ons verblijf was in een prachtig huisje in het levendige dorpje Äkäslompolo, omringd door adembenemende natuur. Ons huisje bevond zich onder aan een dijk, met een heerlijk rustige ligging en een prachtig uitzicht op een meer. Van tevoren wisten we niet precies welk huisje we zouden krijgen, aangezien bedrijf Expeditie Lapland lokale huisjes verhuurt die verspreid staan door het dorp. Je kunt wel aangeven hoe ver je van het centrum wilt verblijven en natuurlijk het gewenste aantal personen. Alle huisjes zijn voorzien van een keuken, open haard en een heerlijke sauna.

5x excursies Lapland

Gedurende de week hadden we verschillende excursies geboekt, die de Lapland-ervaring compleet maakten. Zo maakten we een avondwandeling in het maanlicht met sneeuwschoenen, beleefden we een husky-sleetocht, gingen we op een spannende sneeuwscootertocht en maakten we een sneeuwschoenwandeling naar de top van een berg. Daarnaast besloten we ter plekke ook nog een bezoek te brengen aan de beroemde Sneeuwvillage.

Dit zijn slechts enkele van de vele opties die Lapland te bieden heeft. Denk ook aan activiteiten zoals ijsvissen, een bezoek aan een rendierenboerderij, tuben op het meer, mountainbiken met fatbikes of ijskarten. En als je van wintersport houdt, kun je hier je hart ophalen.

vakantie naar lapland sneeuwscootertocht

1. Avondwandeling in het maanlicht

De avondwandeling in het maanlicht was betoverend. Alles is bedolven onder een dikke laag sneeuw – bomen, huizen, wegen – alles is gehuld in een prachtig witte deken. Wanneer de zon ‘s avonds ondergaat en de maan tevoorschijn komt, weerkaatst het maanlicht op alle sneeuw. Hierdoor kun je in de bossen wandelen zonder kunstlicht nodig te hebben. We maakten een adembenemende wandeling diep het bos in, met speciale sneeuwschoenen die je onder je schoenen vastmaakt. Deze schoenen voorkomen dat je diep wegzakt in de sneeuw.

Onze wandeling eindigde bij een boshuisje, waar we bij het vuur konden opwarmen en genieten van wat lekkers. Hoewel we helaas geen noorderlicht hebben gezien die avond, werden we wel beloond met talloze dierensporen in de verse sneeuw. En de heldere sterrenhemel zal ik nooit vergeten en maakte deze vakantie naar Lapland extra magisch.

vakantie naar lapland tips

2. Must do tijdens je vakantie naar Lapland: een husky-sleetocht

De husky-sleetocht is een absolute must als je naar Lapland gaat. Het was een langgekoesterde droom van mij en de ervaring stelde zeker niet teleur. De enthousiaste husky’s stonden al van veraf te blaffen. We bezochten een speciale hondenfarm waar de honden zijn opgeleid om de sledes te trekken. Elke slee bood plaats aan twee personen: één persoon kon in het bakje zitten en de ander stond achterop om te sturen. Na een korte veiligheidsuitleg gingen we van start. De honden sprongen met vier poten van de grond en konden niet wachten om te vertrekken.

Een prachtige tocht van enkele kilometers door bossen, over een bevroren meer en door adembenemende landschappen. Het was werkelijk bijzonder en enorm leuk om te doen. Je moet eigenlijk continu remmen, anders ga je te snel. Dit doe je door met je voet op de rem te staan, waardoor haken in de sneeuw worden geduwd en je snelheid mindert. Uiteraard werden de honden goed in de gaten gehouden en als er een vermoeide hond was, werd deze van de slee gehaald om uit te rusten. Dat gaf een geruststellend gevoel, wetende dat er goed voor de dieren werd gezorgd.

vakantie naar lapland activiteiten
excursies lapland vakantie

3. Sneeuwscootertocht

De sneeuwscootertocht overtrof al onze verwachtingen. Voor de avonturiers onder ons is dit absoluut een must voor je vakantie naar Lapland. Het was het een hoogtepunt van onze reis. Er zit zoveel kracht in een sneeuwscooter en de route die we aflegden was fantastisch.

We begonnen met een stukje door het dorp, waar je goed moest opletten vanwege ander verkeer. Vervolgens gingen we het bos in en kwamen we op slingerende paden terecht die behoorlijk wat stuurvaardigheid vereisten. Daarna reden we over open velden met een prachtige zon die op het meer scheen. Op sommige stukken mochten we niet afremmen omdat we over kwetsbaar ijs reden, dus moesten we een goed tempo aanhouden. Onze tocht eindigde boven op een berg, waar we een steile klim moesten maken. Maar de magische zonsondergang die we daar zagen, kom je zelden tegen.

We bereikten snelheden van wel 50-60 kilometer per uur. En je hoeft je geen zorgen te maken over koude handen, want elke sneeuwscooter is voorzien van stuurverwarming. Ideaal! 😉

4. Sneeuwschoenwandeling

De sneeuwschoenwandeling naar de top van de berg was een prachtige uitdaging op een mooie, zonnige dag. Ook hier waren de sneeuwschoenen onmisbaar. De besneeuwde bomen raakten nooit verveeld, want ook deze tocht was heerlijk. Het weer was fantastisch met een strakblauwe lucht en een heerlijk zonnetje. Boven op de bergtop leek het alsof we ons op een andere planeet bevonden. Alleen maar sneeuw en een paar bomen die bijna bezweken onder het gewicht van de dikke sneeuwlaag.

In Lapland kan een boom wel 100 kilo sneeuw per meter hoogte dragen, bizar! Sommige bomen waren al geknakt of volledig verbogen. De afdaling was avontuurlijker: je kon veilig in een al begaanbaar pad lopen of kiezen voor off-road, waarbij je in de verse sneeuw stapte. Het was wat lastiger lopen, maar ontzettend leuk!

vakantie naar lapland

5. Breng een bezoekje aan SnowVillage

Als kers op de taart bezochten we ook het SnowVillage, een unieke ervaring. Elk jaar wordt hier een hotel volledig gebouwd van sneeuw en ijs. Elke kamer heeft een eigen thema en je kunt er zelfs overnachten. Wij brachten er een middag door en genoten van een drankje in de ijsbar.

En alsof dat nog niet genoeg was, werden we ook getrakteerd op een adembenemend noorderlicht. We hadden het geluk om meerdere avonden dit prachtige natuurverschijnsel te zien, maar op onze laatste avond was het echt spectaculair. Het was die dag -28 graden, maar we hadden ons geen betere afsluiting van de vakantie naar Lapland kunnen wensen.

Lapland was een werkelijk bijzondere reis en ik kan het iedereen aanraden om deze ervaringen zelf te gaan beleven. Als je interesse hebt, werk ik graag een offerte voor je uit. Neem contact met mij op en ik zal een op maat gemaakt reisvoorstel voor je opstellen.

Lapland wacht op je!